Doctorul care a făcut primul transplant de măduvă în România a murit de COVID, iar familia face acuzații grave.

Prof. dr. István Benedek, 71 de ani, a luat virusul din clinică, nu din familie, susține fratele decedatului, care a reclamat cazul la Colegiul Medicilor, Parchet și Direcția de Sănătate Publică Mureș.

István Benedek, fostul șef al Clinicii de Hematologie și Transplant Medical din Târgu Mureș, a încetat din viață pe 1 septembrie cu diagnosticul de COVID-19.

  La o lună și jumătate de atunci, familia nu a reușit să obțină documentele medicale pentru perioada internării celui care a făcut primul transplant de măduvă în România.

De aici, a apărut suspiciunea de malpraxis, apoi plângerile. Imre Benedek, fratele reputatului medic care a murit, explică felul în care s-a ajuns aici.

  – De ce credeți că a luat COVID-19 din clinică? –Fratele meu era profesor consultant la Clinica de Hematologie Târgu Mureș, pentru că era pensionar, dar nu putea să se abțină de la muncă. Apoi nu putea fugi de niciun virus, pentru că semnase un jurământ, când a devenit medic. 

În clinică erau atunci în jur de 11 cazuri de asistente infectate, iar mai târziu, peste 20 de cadre medicale, ceea ce a dus la închiderea ei. De aici a luat nenorocirea de virus.

– Cum s-a internat? – A așteptat într-o baracă vreo patru ore până când a fost internat. Un om la 71 de ani! El era extrem de blând și a reacționat ca aproape orice pacient din România: a așteptat în frig. Când am aflat, prea târziu, din păcate, am făcut tot posibilul să fie internat.

– Ce s-a întâmplat mai departe? – A fost internat până să vină rezultatul, pentru că durează foarte mult, ca și acum. Dar era destul de clar după radiografia pulmonară că avea COVID-19. Apoi, venea dintr-o clinică unde era un focar, iar fiul lui, Istvan junior, era internat cu forma dură a coronavirusului. Ni s-a comunicat neoficial că ni s-a făcut un favor că l-au internat. Un favor care a fost plătit cu viața.

Lasă un răspuns