Povestea unei bătrâne din Drăsliceni care la 70 de ani trăiește în șopron

Își trăiește bătrânețea într-un șopron în care până acum își ținea vaca. Este povestea tristă a unei bătrâne din comuna Drăsliceni, raionul Criuleni, care a rămas fără acoperiș de-asupra capului, după ce podul casei, vechi de aproximativ o sută de ani, s-a prăbușit.

Din sărăcia în care supraviețuiește, femeia nu poate agonisi bani pentru a repara tavanul, iar autoritățile spun că nu au posibilitate să o ajute.

Femeia, în vârstă de 70 de ani, își amintește de ziua în care acoperișul casei s-a prăbușit în doar câteva secunde. Chiar dacă a rămas fără locuință, se consideră o norocoasă pentru că în acel moment ea și soțul erau afară.

Claudia Șarcanian, locuitoare a comunei Drăsliceni: „Când s-a auzit mai tare pârâind, am auzit o bubuitură, s a stins lumina, s-a stins tot”.

Nu a lăsat mâinile în jos, iar în scurt timp a reușit să transforme șopronul de lângă casă într-o cameră de locuit. A construit o sobă cu plită, unde își pregătește mâncarea și se încălzește. În interior are doar un pat și o masă pe care ține un ghiveci cu flori.

Sabina Țîbulischii, reporter: „Singura utilitate de care dispune femeia este lumina electrică și un televizor vechi care îi mai ține de urât. Nu are nici baie și nici toaletă. Este nevoită să se spele într-o cadă din metal pentru rufe, iar WC-ul îi este în curte”.

Femeia spune că pensia de 500 de lei și salariul soțului, care depășește 2.000 de lei, nu-i ajung pentru a repara acoperișul. A bătut cu disperare de câteva ori la ușa primăriei, solicitând ajutor, însă refuzul autorităților a descurajat-o.

Claudia Șarcanian, locuitoare a comunei Drăsliceni: „Am vorbit cu ei și mi-au zis că nu sunt destule resurse în primărie, dacă s-ar aduna, că acum e greu. E greu, e greu, ce să le fac?”

Echipa de filmatre a mers la primăria din comuna Drăsliceni pentru a discuta cu autoritățile locale despre cazul bătrânei. Acestea au refuzat însă să vorbească în fața camerei. Printre altele, primarul a spus reporterilor că aude prima oară despre situația în care a ajuns femeia.

„Cunoaștem că este locuitoare, dar nu cunoaștem problema, fiindcă nu s-a adresat la Primărie”.

Iar asistentul social din localitate susține că singurul adaos financiar de care ar putea beneficia bătrâna în acest moment este ajutorul social pentru perioada rece a anului.

Daria Roșca, asistent social: „Îmi aduce certificat de salariu și atunci depune cerere și va primi”.

Bătrâna speră, totuși, să adune cel puțin zece mii de lei, bani necesari ca să-și repare casa.

Claudia Șarcanian, locuitoare a comunei Drăsliceni: „Mâine-poimâine aș putea muri și nu vor avea de unde să mă scoată. Să mă scoată din această colibă?”

Chiar dacă este mama a patru copii, Claudia Șarcanian nu primește niciun ajutor financiar din partea lor, pentru că sărăcia și-a pus amprenta și asupra vieții lor.

Lasă un răspuns