Klaus Iohannis: ”Voi continua să veghez la respectarea Constituției și voi încuraja transpunerea valorilor care stau la baza Legii fundamentale”

”Se împlinesc astăzi 29 de ani de la momentul în care, aprobând prin referendum noua Constituție, națiunea română și-a afirmat atașamentul față de valorile supreme ale democrației, în numele idealurilor Revoluției din decembrie 1989.

Prin acest vot s-a consfințit nu doar înlocuirea unui regim politic autoritar cu unul pluralist, ci s-a manifestat aspirația către libertate, care i-a călăuzit pe români în perioada întunecată a regimului comunist.

Constituția României este una tânără, astfel încât consolidarea parcursului nostru democratic depinde de înțelegerea profundă a spiritului ei și de asumarea autentică de către toți actorii politici și instituționali a valorilor care îi stau la bază.

Respectarea pluralismului, înfrânarea tendințelor de a folosi legea pentru beneficii particulare și înțelegerea rolului și funcțiilor Constituției României sunt aspecte fundamentale. Cu atât mai mult cu cât, în multe dintre momentele de cumpănă, s-a dovedit că nu Constituția a fost sursa derapajelor politice ori a tendințelor de îndepărtare de la parcursul democratic al României, ci incapacitatea unor decidenți de a o aplica cu bună credință și de a-și înțelege rolul și responsabilitatea pe care o funcție publică le implică.

În ultimii ani s-a discutat despre revizuirea Constituției. Rămân consecvent ideii că un asemenea demers reprezintă un act de mare responsabilitate, care trebuie realizat de așa natură încât intervențiile legislative să corespundă cu adevărat realității sociale, economice și politice din România. Revizuirea Legii fundamentale nu poate fi folosită nici ca subiect de campanie electorală, și nici dusă în derizoriu, fiindcă orice modificare are implicații profunde, pe termen lung. Constituția trece dincolo de orizontul unei generații și, din acest motiv, se impune o analiză temeinică a consecințelor asupra evoluției statului, care să depășească interesele de moment ale actorilor politici. De aceea, o viitoare revizuire a Constituției trebuie să înglobeze, în mod autentic, nu numai aspirațiile generațiilor prezente, ci și pe ale celor următoare.

În calitate de președinte al României, voi continua să veghez la respectarea Constituției, la buna funcționare a autorităților statului și voi încuraja transpunerea valorilor care stau la baza Legii fundamentale în practici politice și sociale care să facă posibil progresul democratic al țării noastre”, a transmis președintele.

Lasă un răspuns