Avocata Diana Șoșoacă, cu masca sub nas în fața lui Klaus Iohannis, la consultările de la Palatul Cotroceni

Avocata Diana Șoșoacă, viitor senator AUR de Iași, a ținut masca de protecție sub nas în fața lui Klaus Iohannis, în timpul consultărilor de la Palatul Cotroceni.

Fotografia cu liderii AUR, la Palatul Cotroceni, a fost postată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Delegația AUR a ieșit de la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis după aproximativ 10 minute, iar liderul George Simion a anunțat că nu se prefigurează o coaliție din cauza neînțelegerilor dintre partide.

”Noi cei de la AUR se pare că am încurcat multe socoteli și suntem bucuroși de asta. Să lase bătaia pe ciolan”, a susținut liderul Geroge Simion.

Mai mult, George Simion a spus că partidul pe care îl reprezintă nu va intra în nicio formulă de guvernare cu actualele partide.

Propunerea AUR pentru postul de premier este Călin Georgescu.

PSD cere guvern de uniune națională

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD a propus la negocierile de la Palatul Cotroceni un guvern de uniune naţională.

”Nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă şi considerăm că un guvern de uniune naţională e cea mai bună soluţie pentru România. Partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze premierul în persoana domnului Alexandru Rafila”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a explicat că social-democrații nu vor vota un guvern PNL sau format în jurul acestei formaţiuni.

PNL exclude o guvernare alături de PSD

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că l-a informat pe președintele Klaus Iohannis că liberalii își doresc o guvernare cu USR-PLUS, UDMR și minoritățile din Parlament, cu Florin Cîțu în fruntea noului Executiv.

Ludovic Orban a anunțat că PNL ”nu este de acord cu nici o participare la guvernare a PSD”.

”PSD a ținut în loc România 30 de ani, PSD trei ani de zile a făcut cu totul altceva decât a promis românilor, mai mult, PSD s-a comportat ca un partid care nu merită să dețină nicio părticică de putere în România”, a spus Orban.

Consultări tensionate la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a chemat la Palatul Cotroceni delegaţiile partidelor care au intrat în Parlament în urma alegerilor din 6 decembrie, la finalul discuţiilor fiind de aşteptat să anunţe numele premierului, care va avea zece zile pentru a-şi prezenta în plenul Camerelor reunite echipa şi programul de guvernare.

Partidele au fost invitate la consultări discuţii în ordinea descrescătoare a numărului voturilor obţinute, primul fiind PSD, la ora 11.00, urmat de PNL, USR PLUS, Alianţa pentru Unirea Românilor, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale, fiecărui partid fiindu-i alocată o oră.

Discuţiile se anunţă tensionate, în condiţiile în care fiecare partid va merge cu propria agendă, inclusiv cele trei – PNL, USR PLUS, UDMR – de la care era aşeptată formarea unei majorităţi parlamentare, dar ale căror negocieri au eşuat duminică.

Trei propuneri de premier, la masa președintelui

Klaus Iohannis va avea pe masă mai multe nume de premier: Alexandru Rafila – propus de PSD, Florin Cîţu – PNL, Dacian Cioloş – USR PLUS, Călin Georgescu – AUR, iar UDMR ar urma să ia luni dimineaţă o decizie pe tema premierului.

Lasă un răspuns