Protestul minerilor din Valea Jiului continuă. Oamenii cer rezolvarea urgentă a salariilor: „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea. Să vină Iohannis şi Cîţu”

Protestul minerilor din Valea Jiului continuă, vineri dimineaţă. Sute de persoane s-au strâns în faţa minei din Lupeni. Oamenii spune că starea de sănătate a minerilor rămaşi în subteran se degradează şi cer rezolvarea urgentă a salariilor.

Protestul minerilor din Valea Jiului continuă. UPDATE:  Cinci dintre minerii blocaţi în subteran au început să se simtă rău. Aceştia au avut nevoie de ajutorul medicilor. Unul dintre ei este în stare gravă la spital.

Între timp au primit și promisiunea că-și vor primi salariile până pe 26, însă spun că nu se vor opri din proteste până nu-și vor vedea banii pe card.

Vineri dimineață, familiile minerilor rămași în mina Lupeni, dar și colegii lor și angajați ai celorlalte exploatări miniere din Valea Jiului, în principal de la Vulcan, s-au strâns în fața minei din Lupeni pentru a protesta.

Protestul minerilor din Valea Jiului continuă: ”Să scoată ce au furat de pe spatele nostru”

Minerii din Valea Jiului protestează pentru a treia zi la rând din cauza întârzierii salariilor.

„Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Să scoată ce au furat de pe spatele nostru”, ”Ne-au furat banii”, „Mincinosule, banii. Adu’, mă, banii!”, „hoţii, hoţii”,  ”Ne-am săturat, de unde or să fie bani? Nu plecăm de aici până nu ni se dau banii”, ”Să vină Iohannis și Cîțu”, ”Să scoată ce au furat de pe spatele nostru”, ”Ne-au furat banii” au strigă minerii.

Protestul angajaților Minei Lupeni a început miercuri seara, după ce în aceeași zi, de dimineață, angajații Exploatării Miniere Livezeni au refuzat intrarea în șut pentru câteva ore.De miercuri, seara, peste 90 de mineri de la Exploatarea Minieră Lupeni au rămas blocaţi în subteranul minei, pentru a protesta, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe luna ianuarie, care trebuiau să le fie virate în 15 februarie.

În noaptea de miercuri spre joi, oamenii au oprit lucrul, iar joi dimineaţă, la finalul programului, au refuzat să mai iasă din mină. Minerii nu vor să mai aştepte până la sfârşitul lunii februarie, pentru a-şi primi salariile. Familiile celor rămaşi în subteran spun că starea de sănătate a acestora se degradează şi cer rezolvarea urgentă a problemelor legate de salariu.

„Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme financiare, nu sunt lichidităţi, însă potrivit protocolului semnat de reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi de cei ai Sindicatului Muntele, oamenii îşi vor primi drepturile salariale în 26 februarie”, a declarat Cristian Roşu, administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara.

După ce a discutat situația cu conducerea CEH, prefectul Călin Petru Marian a mers la unitățile miniere active, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea şi a discutat cu reprezentanții minerilor, coborând  în subteran alături de ortaci.

„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în Valea Jiului, au fost transmise imediat guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune decizii pentru rezolvarea situației”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Lasă un răspuns